Dvojstředové promítání, anaglyfy - Nečasová, Hana (2007)
Ve své diplomové práci jsem se věnovala speciálnímu druhu dvojstředového promítání, a to stereoskopickému. V tomto promítání máme zvoleny dva středy promítání a průmětnu takovým způsobem, abychom navodili situaci odpovídající binokulárnímu vidění člověka. V první kapitole práce je popsáno přirozené stereoskopické vidění, umělé stereoskopické vidění, různé způsoby tvorby stereoskopických obrazů, možnosti jejich zobrazení a prohlížení, a také něco málo z historie stereoskopie. Zvláštní pozornost je v druhé kapitole věnována anaglyfům. Ke konci práce jsou také ukázky anaglyfů, pro jejich pozorování je třeba mít brýle s filtry red-cyan.