Stimulace řečového vývoje u žáků s lehkou mentální retardací metodou fonematického uvědomování - Zezulková, Eva (2007)
Disertační práce se zabývá problematikou rozvoje řeči a komunikativní kompetence u žáků s lehkou mentální retardací. Mentální retardace se výrazně demonstruje v symptomatických poruchách řeči, přičemž platí vztah přímé úměry - čím hlubší stupeň mentální retardace, tím těžší porucha řeči. Teoretická část práce je zaměřena na význam komunikace v procesu socializace člověka, pozornost je věnována rozvoji řeči ve vztahu k psychickým procesům a otázkám diferenciační schopnosti mozku, zejména fonematické diferenciace. Důraz je kladen především na včasnou diagnostiku a stimulaci řečového rozvoje, a to zejména na kvalitnější orientaci ve zvukové struktuře jazyka, systematické působení jak na rozvoj sluchového vnímání obecně, tak také na rozvoj fonematického sluchu, fonologického a fonematického uvědomování. Jsou to oblasti, v nichž můžeme výrazně pomoci dětem s mentální retardací (zejména lehčími stupni) ke zvládnutí grafické podoby řeči a komunikativních kompetencí. Empirická část disertační .