Motivace seniorů ke studiu na univerzitě třetího věku - Černá, Tereza (2007)
Bakalářská práce se zaměřuje na vzdělávání seniorů, především na jejich motivovanost k dalšímu vzdělávání na univerzitách třetího věku. V teoretické části se nejprve pokusím popsat pojmy celoživotní vzdělávání a do něj spadajícího vzdělávání dospělých, poté se zaměřím jen na jednu formu dalšího vzdělávání dospělých, a to na vzdělávání seniorů. Pro mé výzkumné šetření je důležitý pojem motivace, proto procesu motivace věnuji samostatnou kapitolu. Vzdělávání seniorů může být realizováno prostřednictvím univerzit třetího věku, a právě charakteristice univerzit třetího věku a organizacím, podporujících tuto vzdělávací aktivitu, se věnuji v následujících kapitolách. Empirická část se zabývá konkrétní U3V, a to Univerzitu třetího věku v Pardubicích, na které jsem provedla i své dotazníkové šetření, zaměřené hlavně na motivaci seniorů k návštěvám kurzů U3V.