Výchova k mediální gramotnosti vybrané problémy vzhledem k proměnám mediálního prostředí - Salyková, Radka (2007)
Diplomová práce nejprve shrnuje problematiku mediální výchovy a gramotnosti z hlediska historie, klíčových pojmů a koncepcí, některých empirických výzkumů a přetrvávajících problémů oboru. Autorka na základě reflexe odborné literatury posuzuje, jak se mediální výchova přizpůsobuje měnícímu se mediálnímu prostředí. Popisuje zásadní změny, jaké do mediální výchovy vnášejí digitální média, a spekuluje, pokud tím vzniká nové paradigma oboru. Formuluje syntetickou koncepci mediální gramotnosti jako rozšíření dosavadních definic tohoto pojmu s ohledem na digitalizaci. V návaznosti na to práce hodnotí koncepci mediální výchovy v českých rámcových vzdělávacích programech a metodické příručce Rozumět médiím. Poslední část přináší konkrétní návrhy na aktivity pro výuku mediální gramotnosti zohledňující teoretické závěry práce.