Obecné lokálne periodiká hornej Nitry nástup novej tlače? - Pernišová, Valéria (2007)
Práca popisuje segment obecnej lokálnej tlače v regióne horná Nitra. Tento novodobý fenomén definuje cez zmapovanie obecného trhu, analýzu mediálnej organizácie a obsahovej štruktúry obecných periodík. Komparáciou ich charakteristík definuje typológiu obecných periodík, vychádzajúcich v regióne od roku 1989 až po súčasnosť. Prostredníctvom zvolených metód - screeningový dotazník a analýza obsahovej štruktúry - popisuje 20 periodických titulov, ktoré na hornej Nitre vychádzajú dnes, resp. vychádzali v minulosti. Jedným z hlavných zistení je, že typológiu obecných lokálnych periodík tvoria dve skupiny tlačovín: obecné noviny a obecné spravodaje. Tieto periodiká sa od seba navzájom odlišujú zo strany redakčnej organizácie, výberu tém, žánrológie a grafickej úpravy. Obecná lokálna tlač je pomerne mladým odvetím. Na hornej Nitre začala vznikať pomerne skoro (v roku 1994), najväčší rozmach zaznamenala v roku 2003. V súčasnosti vychádza v regióne 17 obecných lokálnych periodík.