Hodnocení vlivu vybraného státního aktivizačního programu na uspokojení potřeb vyplývajících z životní situace nezaměstnaných žen po mateřské a rodičovské dovolené ve zlínském regionu - Marcaníková, Jana (2007)
Cílem této práce bylo na základě popisu životní situace nezaměstnaných žen po rodičovské dovolené, z ní vyplývajících specifických potřeb této cílové kategorie a s využitím vlastního výzkumu zhodnotit, jak jsou tyto potřeby naplňovány prostřednictvím aktivizačních programů nabízených uchazečkám úřady práce, konkrétně se jednalo o Úřad práce ve Zlíně. V úvodní části práce se věnuji těm aspektům životní situace (zpracované dle Navrátil, Musil, 2000), které podle mého názoru nejvýrazněji ovlivňují zařazení této cílové kategorie na pracovní trh - tzn. jejich potřebám a vzájemným očekáváním. Další část práce tvoří popis vybraného aktivizačního programu (tj. motivačního kurzu). Empirickou část předkládané práce tvoří zhodnocení kvalitativního výzkumu, který jsem provedla na přelomu února a března mezi účastnice motivačního kurzu pořádaného Úřadem práce Zlíně. Z výsledků rozhovorů vyplývá, že tento kurz naplňoval zejména psychosociální dimenzi potřeb uchazeček - vedl ke zvýšení jejich komunikativnosti, nárůstu sebevědomí, navázání důležitých posilujících kontaktů. Rovněž poskytl dostatek základních informací o fungování trhu práce a možnostech prosazení se na něm, což odpovídá základním potřebám a očekáváním, s nimiž ženy do programu vstupovaly.