Přínosy rekvalifikačního kurzu pro účastníky - Bijeljaninová, Nela; Sirovátka, Tomáš, 1950-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Cílem mé práce bylo zjištění, zda existuje souvislost mezi způsobem vstupu do rekvalifikačního kursu, motivací účastníků v něm a hodnocením přínosů tohoto kursu. Potřebná data byla získána kvalitativním výzkumem pomocí rozhovorů s účastníky. Na základě získaných dat byly vyvozeny tyto závěry: Před vstupem do rekvalifikace, bez ohledu na způsob vstupu, téměř všichni uchazeči shledávali své šance na uplatnění na trhu práce jako špatné. Jejich vylepšení bylo pak hlavním motivem pro vstup do rekvalifikačního kursu. Většině účastníků byla rekvalifikace doporučena na úřadu práce, bez ohledu na tuto skutečnost však jsou všichni účastníci přesvědčeni o vhodnosti zvolené rekvalifikace. Co se týče motivace, tak ta se u jednotlivých účastníků liší, ale nebyla nalezena souvislost mezi mírou motivace a způsobem vstupu do rekvalifikace, míra motivace účastníků je tedy ovlivněna spíše jinými faktory nežli způsobem vstupu. Rekvalifikaci a její přínosy pak účastníci hodnotí kladně, považují ji za prospěšnou v několika ohledech. Pozitivně hodnotí nejen zlepšení svých šancí na trhu práce, ale také zvýšení sebedůvěry, navázání nových kontaktů či obnovení strukturace času.
My bachelor diploma work deals with the question if there is a connection between the manner of entering the requalification course, motivation of the participants of the course and classification of the benefits of this course to its participants. The reveal of possible connection could lead to a revision and consequently to increased efficiency of the selection of the participants. The conception has been worked out to several dimensions. Consequently, the qualitative research in form of the interview with the participants of the concrete requalification course was carried out. Based on the obtained data the conclusions has been drawn: Before entering the requalification, with no respect to the way of entering, almost all applicants found their chances for making a success on the employment market as bad. Its improvement was the main motive to enter the requalification course. Most participants were recommended the requalification at the employment office, regardless of this fact all participants are convinced about the propriety of the requalification chosen.
Vedoucí práce: Tomáš Sirovátka.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: politika zaměstnanosti; rekvalifikace; manpower policy; occupational retraining; bakalářské práce