Přínosy rekvalifikačního kurzu pro účastníky - Bijeljaninová, Nela (2007)
Cílem mé práce bylo zjištění, zda existuje souvislost mezi způsobem vstupu do rekvalifikačního kursu, motivací účastníků v něm a hodnocením přínosů tohoto kursu. Potřebná data byla získána kvalitativním výzkumem pomocí rozhovorů s účastníky. Na základě získaných dat byly vyvozeny tyto závěry: Před vstupem do rekvalifikace, bez ohledu na způsob vstupu, téměř všichni uchazeči shledávali své šance na uplatnění na trhu práce jako špatné. Jejich vylepšení bylo pak hlavním motivem pro vstup do rekvalifikačního kursu. Většině účastníků byla rekvalifikace doporučena na úřadu práce, bez ohledu na tuto skutečnost však jsou všichni účastníci přesvědčeni o vhodnosti zvolené rekvalifikace. Co se týče motivace, tak ta se u jednotlivých účastníků liší, ale nebyla nalezena souvislost mezi mírou motivace a způsobem vstupu do rekvalifikace, míra motivace účastníků je tedy ovlivněna spíše jinými faktory nežli způsobem vstupu. Rekvalifikaci a její přínosy pak účastníci hodnotí kladně, považují ji za prospěšnou v několika ohledech. Pozitivně hodnotí nejen zlepšení svých šancí na trhu práce, ale také zvýšení sebedůvěry, navázání nových kontaktů či obnovení strukturace času.