Postoj asistentov k materstvu a rodičovstvu osôb s mentálnym postihnutím - Bartúnková, Erika (2007)
Cílem bakalářské práce bylo popsat postoj asistentů k problematice mateřství a rodičovství osob s mentálním postižením. Postoj má v práci tři základní dimenze. Kognitivní zahrnuje vědomosti, názory a představy asistentů o jednotlivých oblastech mateřství a rodičovství osob s mentálním postižením. Behaviorální se skládá z praktických zkušeností výkonu asistence se ženou s MP anebo v rodině osob s mentálním postižením a z popisu případně vykonávané asistence. Poslední, emocionální dimenze je tvořená pocity, které asistenti v situacích spojených s mateřstvím a rodičovstvím osob s mentálnímpostižením prožívali. Výzkum byl realizován osobními polotrukturními rozhovory s asistenty, kteří Výskum bol realizovaný osobnými pološtrukturovanými rozhovori s asistenty kteří pracují v chráněném bydlení nebo v chráněné dílně.