Vzdělávání romských dětí v rámci občanského sdružení IQ Roma servis - Hanáková, Eva (2007)
Ve své práci jsem se pokusila zjistit, jaké faktory měly největší vliv na úspěšnost romských dětí v jejich dalším vzdělávání, pracovním uplatnění a osobnostním rozvoji. Pro tento účel jsem využila proceduru kvalitativní analýzy dat, konkrétně metody nestandardizovaných hloubkových rozhovorů. Respondenty tohoto výzkumu bylo celkem šest dětí navštěvujících v posledních dvou letech občanské sdružení IQ Roma servis, přičemž jako kritérium jejich výběru jsem stanovila jejich úspěšnost v oblastech školního prospěchu, úspěšného přestupu na vyšší stupeň vzdělání či do zaměstnání a výrazného osobnostního rozvoje. Nejdůležitějším faktorem se ukázala být pravidelná účast na aktivitách IQ Roma servisu a dobré přijetí od pracovníků tohoto sdružení. Naopak jedním z nejméně podnětných faktorů bývá škola, kterou dítě navštěvuje.