Význam podporovaného zaměstnávání pro integraci zdravotně postižených na trh práce - Lachoutová, Karolína (2007)
Cílem této práce je zodpovědět otázku: Jaký význam má služba podporované zaměstnávání v integraci zdravotně postižených na trh práce? Při ověřování významu služby vycházím z předpokladu, že práce má v lidském životě určující význam v mnoha směrech a zdravotní postižení způsobuje určité bariéry v uplatnění se na trhu práce, přičemž služba podporované zaměstnávání může handicapovaným významným způsobem při získání a udržení zaměstnání pomoci. V této práci je zřetel kladen především na to, jakým způsobem právě služba podporované zaměstnávání napomáhá handicapovaným nalézt a udržet si kvalitní pracovní místo. Výzkumem, který byl provedený formou rozhovorů s uživateli služby a pracovníky Agentury podporované zaměstnávání Mesada jsem zjistila, že služba podporované zaměstnávání má kladný vliv na integraci zdravotně postižených na trh práce, ale její možnosti jsou omezeny a to především vzhledem k přesycenému pracovnímu trhu v jihočeském regionu, nedůvěře zaměstnavatelů a také není zcela vhodná obecně pro všechny kategorie handicapovaných osob.