Romská otázka v médiích - Balunová, Kateřina (2007)
Ve své práci jsem se snažila ukázat přístup českých médií ke zpracovávání infromací týkajících se romské menšiny. Zjišťovala jsem, zda se v tištěném zpravodajství objevují rasistické nebo xenofobní tendence a zda žurnalisté uplatňují stereotypní přístup k tomuto etniku. K tomu jsem použila metodu kvantitativní obsahové analýzy dat, kterou jsem aplikovala na konkrétní případ, nedobrovolné vystěhování vsetínských Romů starostou Jiřím Čunkem. Analýzu jsem provedla na příspěvcích čtyř nejrozšířenějších českých celostátních deníků, kauzu jsem sledovala po dobu tří měsíců. Přesto, že v některých případech média působila méně objektivně v souvislosti s nevyvážeností prostoru pro jednotlivé subjekty, žádné otevřené projevy rasismu či xenofobie jsem neidentifikovala.