Některé estetické kategorie v díle Luchina Viscontiho - Hlouchová, Kateřina (2007)
Bakalářská diplomová práce „Některé estetické kategorie v díle Luchina Viscontiho“ se na základě analýzy vybraných děl tohoto italského režiséra pokouší vyhledat v nich přítomnost estetických kategorií „tragična“ a „banality“. Nezapomíná také na kulturní a sociální okolnosti, které sehrály významnou úlohu při tvorbě samotné. Zabývá se také povahou Viscontiho tvorby a všímá si neobvyklých charakteristických vlastností jeho režie a zdůrazňuje momenty spojené s Viscontiho estetickou koncepcí tvorby