Ozvěny britského empirismu v Kritice soudnosti Immanuela Kanta - Sedlářová, Petra (2007)
Anotace Bakalářská diplomová práce „Ozvěny britského empirismu v Kritice soudnosti Immanuela Kanta“ pojednává o Kritice soudnosti Immanuela Kanta, jejím rozboru a následném srovnání s jedním z předních představitelů britské vkusové školy, Davidem Humem a jeho myšlenkami, které se objevují v eseji O měřítku vkusu. Tato práce se zaměřuje zejména na Kantovu analytiku krásna a analytiku vznešena, které pojednávají o základních podmínkách pro vyslovení estetického soudu. Kant ve svých myšlenkách navazoval na „sentimentální“ empirismus britských estetiků a to zejména Davida Huma. Proto i cílem této práce je najít v čem se tito dva významní myslitelé shodovali a v čem se rozcházeli. Kantem vrcholí celá estetika 18. století, a proto si tato práce klade mimo jiné za cíl i vyložit význam jeho největšího estetického díla