Hudební formalismus Eduarda Hanslicka - Rušarová, Lucie (2007)
Bakalářská práce Hudební formalismus Eduarda Hanslicka, jež je relevantní v oboru estetiky hudby, hodlá představit Eduarda Hanslicka jako zástupce estetického formalismu. Dále pojednává o vyložení podstaty sporu mezi hudebním kritikem Eduardem Hanslickem a operním skladatelem Richardem Wagnerem, jejichž odlišná pojetí hudební estetiky jsou významná v rámci hudebního formalismu. Přitom se bude snažit objasnit pojem hudebního formalismu, z jehož požadavků jak Hanslick tak Wagner vycházeli. Oba se snažili o co nejdokonalejší hudební formy. Hanslick je pouze nacházel v dílech svých současníků, Wagner je komponoval. Pro Hanslicka byla nejhodnotnějším druhem hudby hudba absolutní, pouze z této hudby by měla vycházet hudební estetika. Pouze v absolutní hudbě je podle něj možno hledat a nacházet čisté hudební formy. Wagner naopak viděl vrchol hudebního umění v souborném uměleckém díle, v díle v němž se bez hranic spojují umění hudební, básnické, scénické a dramatické. Přes zdánlivý rozpor mají