Vliv postmodernismu na současné umění - Krhut, Daniel (2007)
Ve své práci se věnuji vlivu filosofie postmodernismu na současné umění a pokouším se nastínit mechanismy postmoderny v oblasti dnešní kultury. V prvních kapitolách se zabývám nastíněním postmoderny z hlediska společnosti a rovněž samotným stavem současné kultury. Hlavními rysy dnešní doby jsou populární kultura a kýč, kterým věnuji samostatné kapitoly a jejichž fungování, zákonitosti, vlivy a následky demonstruji na oblastech současného výtvarného umění a populární hudby. Závěrečná kapitola pojednává o nových vlivech v oblasti současné literatury, týkajíc se zejména komercionalizace tohoto umění, změny profilu současného spisovatele nebo měnící se funkce a příčiny tvoření v této umělecké disciplíně.