Vliv nativního a oxidativně modifikovaného kolagenu na funkční vlastnosti profesionálních fagocytů - Hodáková, Jarmila; Číž, Milan; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2007)
Kolagen typu I je schopný aktivovat polymorfonukleární neutrofily k produkci reaktivních kyslíkových metabolitů. K této aktivaci je potřebný receptor alfaLbeta2 na povrchu neutrofilů. Reaktivní kyslíkové metabolity produkované při zánětu mohou v určitých případech poškodit ne jenom patogeny, ale i okolní buňky a také okolní mezibuněčnou hmotu. Největší složkou mezibuněčné hmoty je kolagen, kterého strukturní a funkční vlastnosti se oxidativním poškozením mění. Tato práce se věnuje vlivu kolagenu a oxidativně modifikovaného kolagenu na funkční vlastnosti neutrofilů, především vlivu na tvorbu reaktivních kyslíkových metabolitů. Tvorba kyslíkových reaktivních metabolitů byla měřena pomocí luminolem zesílené chemiluminiscence buněk v přítomnosti kolagenu, modifikovaného kolagenu a také v přítomnosti jiných aktivátorů (fMLP, PMA, OZP, Ca-I).
Type I collagen triggers the production of reactive oxygen species by polymorpfonuclear neutrophils. AlfaLbeta2 integrin is involved in the stimulation of neutrophils. Liberation of reactive oxygen species in processes of inflammation may damage collagen fibrils. Oxidative modification of collagen type I not only modifies the structural properties, but also alters its interactions with the surrounding extracellular matrix molecules and cells. This thesis presents chemiluminiscence experiments, which demonstrate collagen and oxidative modified collagen stimulation activity on neutrophils activation. We used also another activators (fMLP, PMA, OZP, Ca-I) in these experiments.
Vedoucí práce: Milan Číž
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: fagocytóza; granulocyty; kolagen; metabolity; collagen; granulocytes; metabolism; metabolites; phagocytosis; diplomové práce; master's theses