Vliv nativního a oxidativně modifikovaného kolagenu na funkční vlastnosti profesionálních fagocytů - Hodáková, Jarmila (2007)
Kolagen typu I je schopný aktivovat polymorfonukleární neutrofily k produkci reaktivních kyslíkových metabolitů. K této aktivaci je potřebný receptor alfaLbeta2 na povrchu neutrofilů. Reaktivní kyslíkové metabolity produkované při zánětu mohou v určitých případech poškodit ne jenom patogeny, ale i okolní buňky a také okolní mezibuněčnou hmotu. Největší složkou mezibuněčné hmoty je kolagen, kterého strukturní a funkční vlastnosti se oxidativním poškozením mění. Tato práce se věnuje vlivu kolagenu a oxidativně modifikovaného kolagenu na funkční vlastnosti neutrofilů, především vlivu na tvorbu reaktivních kyslíkových metabolitů. Tvorba kyslíkových reaktivních metabolitů byla měřena pomocí luminolem zesílené chemiluminiscence buněk v přítomnosti kolagenu, modifikovaného kolagenu a také v přítomnosti jiných aktivátorů (fMLP, PMA, OZP, Ca-I).