Primokultury z embryonálních nádorů dětského věku a charakterizace derivovaných buněčných linií - Chlapek, Petr; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2007)
První část předkládané práce se zabývá derivací buněčných linií ze solidních nádorů dětského věku. Celkem bylo v období od května 2006 do března 2007 založeno 53 primokultur, z nichž 11 bylo převedeno na buněčné linie s omezenou kryokonzeravcí a 12 bylo převedeno na buněčné linie se standardní kryokonzervací. Z úspěšně derivovaných buněčných linií byly pro podrobnější charakterizaci vybrány ty linie, které dle histopatologického nálezu byly derivovány z neuroblastomů (KDO13, KDO27), osteosarkomů (KDO9, KDO42, KDO53) a DSRCT (KDO6). U těchto linií byla určena morfologie buněk v podmínkách in vitro. U neuroblastomových a osteosarkomových linií byla dále provedena analýza obsahu DNA. U všech těchto linií byly detekovány kombinace cytochemických markerů, specifické pro jednotlivé typy nádorů a u všech linií byla také provedena detekce nestinu. Pouze u vyšší pasáže linie KDO9 byla prokázána polyploidie, ke které patrně došlo vyselektováním frakce polyploidních buněk během kultivace. Námi .
The first part of this diploma thesis was focused on primary cultures and derivation of cell lines from different types of pediatric solid tumors. Between May 2006 and March 2007 53 primary cultures of tumor tissue were established in total. 23 of them were successfully subcultivated and propagated into cell lines 11 of them with limited cryopreservation and 12 of them with standard cryopreservation. For a detailed characterization, 6 cell lines were chosen on the basis of the original histopathological diagnosis. Two cell lines were derived from neuroblastoma (KDO13 and KDO27 cell lines), three cell lines from osteosarcoma (KDO9, KDO42, and KDO53 cell lines) and one cell line from DSRCT (KDO6 cell line). Cell morphology of these lines was determined using direct observation and Giemsa staning. An analysis of DNA content was performed on neuroblastoma and osteosarcoma cell lines. Furtehrmore, combinations of intracellular markers specific for each tumor type, were detected in all cell.
Vedoucí práce: Renata Veselská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: děti; dětská onkologie; nádorové buňky; nádory; cancer cells; children; pediatric oncology; tumors; diplomové práce; master's theses