Primokultury z embryonálních nádorů dětského věku a charakterizace derivovaných buněčných linií - Chlapek, Petr (2007)
První část předkládané práce se zabývá derivací buněčných linií ze solidních nádorů dětského věku. Celkem bylo v období od května 2006 do března 2007 založeno 53 primokultur, z nichž 11 bylo převedeno na buněčné linie s omezenou kryokonzeravcí a 12 bylo převedeno na buněčné linie se standardní kryokonzervací. Z úspěšně derivovaných buněčných linií byly pro podrobnější charakterizaci vybrány ty linie, které dle histopatologického nálezu byly derivovány z neuroblastomů (KDO13, KDO27), osteosarkomů (KDO9, KDO42, KDO53) a DSRCT (KDO6). U těchto linií byla určena morfologie buněk v podmínkách in vitro. U neuroblastomových a osteosarkomových linií byla dále provedena analýza obsahu DNA. U všech těchto linií byly detekovány kombinace cytochemických markerů, specifické pro jednotlivé typy nádorů a u všech linií byla také provedena detekce nestinu. Pouze u vyšší pasáže linie KDO9 byla prokázána polyploidie, ke které patrně došlo vyselektováním frakce polyploidních buněk během kultivace. Námi .