Vliv světla na magnetorecepční chování potemníka moučného (Tenebrio molitor) - Válková, Tereza, 1982- (2007)
Předkládaná práce se věnuje studiu vnímání magnetického pole Země živočichy, tedy magnetorecepci. Teoretická část shrnuje poznatky o informacích, které geomagnetické pole může poskytovat, o jejich pravděpodobném využití nejrůznějšími organizmy a popisuje potenciální mechanizmy magnetorecepčního smyslu. Praktická část je zaměřena na behaviorální experimenty s magnetickou orientací potemníka moučného (Tenebrio molitor L.) a vlivu světla různých vlnových délek. Práce přináší důkazy, že je potemník schopen magnetické kompasové orientace nejen v přirozeném bílém světle, ale také při osvětlení UV světlem. Dalším zjištěním bylo, že světlo o delší vlnové délce (zelenožluté barvy) způsobuje posun jeho naučené orientace o 90 stupňů. Tato zjištění jsou ve shodě s podobnými experimenty pozorovanými u jiných modelových organizmů. Potemník zřejmě používá kompas závislý na světle, založený na mechanizmu radikálových párů, který spojuje magnetorecepci s fotorecepcí. Výsledky přispívají k pozn.