Vliv změny inklinace na magnetickou orientaci potemníka moučného (Tenebrio molitor) - Drštková, Dana (2007)
Práce se zabývá schopností živočichů vnímat magnetické pole Země. Zvířata mohou využívat magnetickou informaci pro svou orientaci v prostoru. Jedním typem takové orientace je kompasový smysl. Ten může být dvojího typu- polaritní nebo inklinační. U některých skupin živočichů stále není objasněno, který z uvedených typů kompasové orientace využívá. Mezi tyto skupiny patří i hmyz. Podstata mechanizmu recepce magnetické informace není stále objasněna. V práci jsou uvedeny tři nejpravděpodobnější hypotézy. Cílem práce bylo ověřit magnetorecepční chování potemníka moučného (Tenebrio molitor) v nových laboratorních podmínkách a připravit si tak půdu pro další testování. Dále jsme chtěli zjistit, který typ kompasového smyslu potemník využívá, což je důležité k poznání podstaty funkce na molekulární úrovni. K tomu jsme použili standardní test obrácení inklinace. Ověřit samotný fakt magnetorecepčního chování potemníka moučného se podařilo, avšak k jednoznačnému rozhodnutí, zda potemník využívá p.