Komplementový systém a optimalizace jeho stanovení u různých živočišných druhů - Tolarová, Soňa, 1983- (2007)
Tato práce byla vypracována za účelem optimalizace stanovení bakteriolytické aktivity komplementu vzorků ryb a savců. Metoda je založená na principu bioluminiscence a byla vyvinuta na spolupracující Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Turku, Finsko. Emise světla je výsledkem reakce enzymu luciferázy a jejího substrátu a vyžaduje přítomnost ATP (adenosin trifosfát), který je produkován pouze živými buňkami. Pro stanovení byl použit rekombinantní bakteriální kmen E. coli, do jehož plasmidu byly vloženy geny kódující enzym luciferázu a jeho substrát luciferin. Naměřené hodnoty bioluminiscence bakterií jsou úměrné jejich viabilitě. Komplement ve vzorku lyzuje bakterie, čím vyšší je jeho aktivita, tím více bakterií je lyzováno. Optimální zjištěné podmínky pro stanovení byly: hustota bakteriální suspenze kmene K12 OD600 = 0,1; přítomnost calf HIS v reakční směsi důležité pro zachování optimální koncentrace proteinů a absorbčních vlastností světla; délka inkubace.