Vztah polymorfizmů genu pro eozinofilní peroxidázu k patogenezi alergických nemocí - Hrdličková, Barbara; Izakovičová Hollá, Lydie, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2007)
ANOTACE Práce je zaměřena na analýzu genu pro eosinofilní peroxidázu (EPO), kationický protein uvolňovaný ze specifických granul aktivovaných eosinofilů. Eosinofilní granulocyty hrají centrální úlohu při obraně organizmu proti parazitům, účastní se ale také efektorové složky alergického zánětu. Variabilita genu pro EPO byla zkoumána pouze ojediněle, převážně u dědičné deficience eosinofilní peroxidázy, která je velmi vzácným onemocněním. Vztahem polymorfismů tohoto genu ke klinickému fenotypu alergických chorob se dosud zabývaly pouze dvě japonské práce, které prokázaly asociaci mezi určitými variantami tohoto genu a alergickou rýmou u nemocných přecitlivělých na pyl cedru. V jiných populacích nebyl tento gen prozatím studován ani z hlediska výskytu různých polymorfismů, ani ve vztahu k alergiím. Tato pilotní studie je prvním pokusem o vyhledání polymorfismů v genu pro EPO typických pro českou populaci a o rozbor jejich vztahu k různým projevům alergických nemocí a jejich inte.
ANNOTATION This work is based on the study of analysing the eosinophil peroxidase (EPO) gene, which is a cationic protein released from specific granules of activated eosinophils. Eosinophil granulocytes play a central role in protection of organisms against parasites. They are regarded also as key effector cells in allergic inflammation. Variabily of the gene for the EPO has been previously examined only in a few isolated cases and mainly in hereditary eosinophil peroxidase deficiency which is a very rare disease. The association of polymorphisms in the eosinophil peroxidase gene to a clinical phenotype of allergic diseases was a centre of only two studies performed in Japan which managed to show the association between explicit variations of the particular gene and the japanese cedar pollinosis. This gene has not been further tested or traced either in other population samples or from the point of view of occurance of different polymorphism and their associations to allergies. Th.
Vedoucí práce: Lydie Izakovičová Hollá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: alergie; eosinofilní peroxidasa; eozinofily; geny; allergy; eosinophils; genes; Eosinophil Peroxidase; diplomové práce; master's theses