Vztah polymorfizmů genu pro eozinofilní peroxidázu k patogenezi alergických nemocí - Hrdličková, Barbara (2007)
ANOTACE Práce je zaměřena na analýzu genu pro eosinofilní peroxidázu (EPO), kationický protein uvolňovaný ze specifických granul aktivovaných eosinofilů. Eosinofilní granulocyty hrají centrální úlohu při obraně organizmu proti parazitům, účastní se ale také efektorové složky alergického zánětu. Variabilita genu pro EPO byla zkoumána pouze ojediněle, převážně u dědičné deficience eosinofilní peroxidázy, která je velmi vzácným onemocněním. Vztahem polymorfismů tohoto genu ke klinickému fenotypu alergických chorob se dosud zabývaly pouze dvě japonské práce, které prokázaly asociaci mezi určitými variantami tohoto genu a alergickou rýmou u nemocných přecitlivělých na pyl cedru. V jiných populacích nebyl tento gen prozatím studován ani z hlediska výskytu různých polymorfismů, ani ve vztahu k alergiím. Tato pilotní studie je prvním pokusem o vyhledání polymorfismů v genu pro EPO typických pro českou populaci a o rozbor jejich vztahu k různým projevům alergických nemocí a jejich inte.