Jiří Patera a kolorismus - Šlehoferová, Daniela (2007)
Bakalářská diplomová práce představuje západočeského malíře Jiřího Pateru, jehož tvorba je spojována s pojmem kolorismus. Stať tedy nejprve vymezuje kolorismus jako svébytný směr, ukazuje jeho základní prvky a východiska. V návaznosti na to je chronologicky představena tvorba J. Patery. Hlavním cílem je vymezení koloristických tendencí a prvků v Paterově tvorbě, jejich vyzdvižení, popis a částečný rozbor podložený teorií barvy.