Expresívní materiálové antimalby Aleše Veselého - Slabá, Jolana (2007)
Expresívní materiálové antimalby Aleše Veselého Práce se snaží zprostředkovat kontakt s krátkou etapou v dějinách československého infromelu. V období po 2. světové válce měla v celé Evropě, ale i v USA abstraktní tvorba spontánní charakter. Umění informelu bylo širokým, vnitřně diferencovaným proudem abstraktního poválečného umění. Do svého rámce zahrnuje i polohy českého nefigurativního umění. Skupina prací Aleše Veselého, kterými se tato práce zabývá, patří do okruhu expresívních materiálových antimaleb prezentovaných na dvou neveřejných výstavách Konfrontace I. a II. v roce 1960. Neorganizovaná skupina mladých konfrontačních umělců byla z nejradikálnějších ohnisek nového nefigurativního umění. Volné seskupení tvořili studenti AVU v Praze, zejména Beran, Koblasa, Málek, Sion, Tomalík, Valenta a Veselý. Podmínky a prostředí Československa v období konce 50. a počátku 60. let formovaly Veselého postoj k výtvarné tvorbě. Veselého tvůrčí filozofie vycházela z nového osobního vztahu k vý.