Scénograf Emil Pirchan (1884-1957) - Skotáková, Markéta (2007)
Scénograf Emil Pirchan Emil Pirchan (27.5.1884 Brno-20.12.1957 Vídeň) patřil k významným scénografům první poloviny 20. století. Působil ve Státním divadle v Mnichově (1918-1920), ve Státním divadle v Berlíně (1919-1933), v německém divadle v Praze (1932-1936) a v Burgtheateru ve Vídni (1936-1948). Za svého působení v Praze zasílá své scénické návrhy i do Brna. V Berlíně spolupracoval s režisérem Leopoldem Jessnerem, se kterým vytvořil základnu pro německý divadelní expresionismus. Jejich první spolupráce při výpravě Schillerova Viléma Tella je považována za první expresionistickou hru v dějinách divadla. Dílo Emila Pirchana zasahuje i do dalších uměleckých oblastí, navrhoval plakáty, užitkové předměty, byl ilustrátorem, spisovatelem, publicistou a pedagogem.