Město Brno a jeho umělecký a veřejný život - Radilová, Lucie, 1980-; Pomajzlová, Alena, 1955-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2007)
Cílem práce bylo postihnout situaci uměleckého života města Brna a jeho vlivu na život veřejný. Sledovaná problematika má své počátky v 2. polovině 50. let, kdy začíná činnost brněnských tvůrčích skupin. Problematika byla dále sledována v souvislosti s institucí Domu umění města Brna. Důležitou roli v brněnském prostředí sehrála kapitola Divadla Husa na provázku a jeho interdisciplinární orientace. Závěr práce je zaměřen na široké pole projevů osobností brněnské výtvarné scény. Situace je sledována v jednotlivých oblastech kulturního života do počátku 90. let. Další vývoj není hodnocen z důvodu problémového přístupu k interpretování současných uměleckých projevů. Typické projevy public art ve smyslu sochařských prací ve veřejných prostorech nebo architektuře se v brněnském prostředí objevují. Tato díla nelze ovšem do této kategorie zařadit, neboť vznikala za zcela jiných podmínek a limitů (cenzura, nesvoboda, podstatná role objednavatele), než jak tomu je u děl veřejného umění západní.
The aim of the thesis was to describe the situation of art life in the city of Brno, and its influence on the public life. The origins of the focus sphere lie in the second half of the 1950’s, when the creative groups in Brno began with their activities. Special attention was paid to the institution of the House of Art of Brno. An important part in the Brno artistic environment was played by the Husa na provázku theatre, and its interdisciplinary orientation. Finally, the thesis deals with a broad spectrum of artworks produced by the leading personas of the Brno art scene. The situation is studied from the viewpoint of the respective areas of the cultural life until early 1990’s. Further development is not assessed due to complicated access to the interpretations of the contemporary artworks. Characteristic manifestations of the public art - namely sculptures in public spaces or in architecture do occur in Brno; however, these works cannot be placed in this category, as they originated.
Vedoucí práce: Alena Pomajzlová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: 1956-1990; 20. století; umění -- Česko -- 20. století; umění a společnost -- Česko -- 20. století; umělecké skupiny -- Česko -- 20. stoeltí; art -- Czechia -- 20th century; art and society -- Czechia -- 20th century; art groups -- Czechia -- 20th century; Brno (Česko) -- 20. století; Brno (Czechia) -- 20th century; diplomové práce; master's theses