Město Brno a jeho umělecký a veřejný život - Radilová, Lucie, 1980- (2007)
Cílem práce bylo postihnout situaci uměleckého života města Brna a jeho vlivu na život veřejný. Sledovaná problematika má své počátky v 2. polovině 50. let, kdy začíná činnost brněnských tvůrčích skupin. Problematika byla dále sledována v souvislosti s institucí Domu umění města Brna. Důležitou roli v brněnském prostředí sehrála kapitola Divadla Husa na provázku a jeho interdisciplinární orientace. Závěr práce je zaměřen na široké pole projevů osobností brněnské výtvarné scény. Situace je sledována v jednotlivých oblastech kulturního života do počátku 90. let. Další vývoj není hodnocen z důvodu problémového přístupu k interpretování současných uměleckých projevů. Typické projevy public art ve smyslu sochařských prací ve veřejných prostorech nebo architektuře se v brněnském prostředí objevují. Tato díla nelze ovšem do této kategorie zařadit, neboť vznikala za zcela jiných podmínek a limitů (cenzura, nesvoboda, podstatná role objednavatele), než jak tomu je u děl veřejného umění západní.