Kalendária v rukopisech rajhradských benediktinů - Klesnilová, Jitka (2007)
Bakalářská práce je zaměřena na středověký kalendář, přičemž přináší obecný úvod týkající se středověkého kalendáře a především jako konkrétní příklad zpracovává vybrané rukopisy z fondu rajhradských benediktinů uložené v Moravské zemské knihovně. Z této sbírky je vybráno čtrnáct následujících rukopisů obsahujících kalendária: R 23, R 347, R 349, R 355, R 385, R 394, R 397, R 419, R 421, R 581, R 591, R 598, R 625 a R 626. Práce přináší jejich popis, přičemž zachycuje: dataci rukopisu, typ rukopisu, psací látku rukopisu, typ písma, barvy inkoustu kalendária, strukturu kalendária, chronologickou a liturgickou stránku kalendária, kde si všímá svátků světců preferovaných v českém prostředí. Hlavním cílem bylo pokusit se na základě údajů zachycených v kalendáriích o určení datace a provenience každého ze studovaných rukopisů. Závěrem práce pro ukázku přináší edici kalendária rukopisu se signaturou R 23 a obrazovou přílohu