Akademický malíř Martin Kotek - Ondroušková, Michaela (2007)
Práce představuje osobnost a dílo akademického malíře Martina Kotka ze Svitávky. Autor je zasazen do Českomoravské vysočiny, jejíž krajina představuje pro Kotka primární myšlenkový základ jeho malířské tvorby. Součástí práce je rozbor barevnosti Kotkova díla, dále jsou v textu vymezeny jednotlivá tvůrčí období autora a jejich časové zařazení - linie strukturální, expresivní tendence, přechod k abstrakci. V závěru jsou nastíněny možnosti dalšího směřování a vývoje Kotkovy tvorby, kdy se jeho dílo jeví jako neukončený proces s novými výrazovými možnostmi. Práce obsahuje rovněž biografické údaje, hledání souvislostí a analogií s českou malířskou tvorbou 80. let a zasazení díla do historické roviny.