Politické strany Romů na evropské scéně přírůstek do rodiny etnicko-regionálních stran? : teorie efektivity romské reprezentace - Pečínka, Pavel, 1969-; Fiala, Petr, 1964 září 1.-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2007)
Text se odráží od dvou základních hypotéz práce s výzkumnými otázkami. HYPOTÉZA č. 1: Dosavadní politická reprezentace Romů při současném postavení romské menšiny prozatím nemůže vytvářet relevantní etnicko-regionální politické strany na lokální, státní i evropské úrovni. HYPOTÉZA č. 2: K postupnému vytvoření efektivní romské politické reprezentace blízké neromským relevantním etnicko-regionálním uskupením je prozatím nezbytný společný volební postup a kooperace mezi romskými politiky a stranami neromské většiny na lokální, regionální, státní i evropské úrovni. Jakými způsoby a výzkumnými technikami budou tyto hypotézy ověřovány, rozvádí pasáž Metody a výzkumné techniky, zmiňující systémový přístup, obsahovou a kvalitativní analýzu a upřesňující podrobnějším způsobem problémy, na něž autor při výzkumu narazil. Následující kapitola hodnotí literaturu a další, především primární zdroje a vysvětluje jejich specifika.
This study is based on two fundamental hypothesis and derivative research questions. HYPOTHESIS No. 1: Present political representation of Roma people, with respect to present position of Roma minority in European societies, still isn`t able to build relevant ethnical-regional parties on local, national, and European levels. RESEARCH QUESTIONS: 1a) What kind of political strategies, goals and results were inherent characteristics of Roma parties on local, regional, national levels? 1b) What kind of political strategies, goals and results were inherent characteristics of Roma political bodies on European level? Which attribute differentiates between „traditional“ and „radical“ wing of European Roma movement? HYPOTHESIS No. 2: For gradual creation of effective political representation - those with link to relevant ethnical-regional bodies (other than Roma) - Roma people still need common electional approach and minority-majority cooperation on local, regional, national and European levels.
Vedoucí práce: Petr Fiala.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: politici; politické strany; Romové; political parties; politicians; Romanies; disertace