Nechtěné vs. vytoužené těhotenství - Šíblová, Veronika (2007)
Bakalářská práce zjišťuje možnosti řešení nechtěného těhotenství v kontrastu s nemožností mít biologického potomka. V první části je nastíněno plánování potomků v průběhu života a prevence nechtěného těhotenství. K případu nechtěného těhotenství jsou uvedeny varianty výběru řešení, které zahrnují interrupci a umístění do „náhradní“ rodiny. A dále je zmíněna neplodnost a jakým způsobem jsou vybíráni adoptivní rodiče. Následně jsou na základě dotazníkového šetření analyzovány postoje studentek středních a vysokých škol k dané problematice. Ze závěru vyplývá, že informovanost české mládeže v sexuální oblasti je poměrně kvalitní. Představy o možnosti řešení nechtěné gravidity v povědomí existují. O systému náhradní rodinné péče potřebné informace stále chybí.