Stavební dějiny lázní Luhačovice 1902-1948 - Silný, Radim (2007)
Práce se zabývá stavební činností Akciové společnosti lázní Luhačovických. Od svého založení v roce 1902 započala s budováním „nových“ lázní v Luhačovicích ve smyslu kulturního a ozdravného střediska Čechů na Moravě. Počáteční plodná, ale krátká spolupráce s Dušanem Jurkovičem, kdy zde vznikly ty nejzajímavější stavby, byla hned v roce 1903 ukončena. První objekt, který zde po Jurkovičově odchodu vznikl byl dům Bedřicha Smetany od Emila Králíka (1908-09). V meziválečném období zde vznikly čtyři stavby: Inhalatorium (1921-22, 1925), mlékárna (1926-27), Administrativní budova (1927) a Společenský dům (1934-35). Práce na dokončení celého areálu byly započaty v roce 1940, kdy byla vypsána soutěž na regulaci Luhačovic se stavbou kolonády, pavilonu Vincentky a Výzkumného ústavu. S ohledem na válku jej bylo možné realizovat, až po jejím konci v letech 1947-1951.