Význam komunitních aktivit pro zvyšování prestiže knihovny v obci - Poláčková, Jana (2007)
Diplomová práce „Význam komunitních aktivit pro zvyšování prestiže knihovny v obci“ se zabývá základními funkcemi veřejných knihoven v obcích, přičemž podrobněji se zaměřuje na funkci komunitní. Roli a význam současné obecní/městské knihovny sleduje ve vazbě na rozvoj komunity jako základu občanské společnosti, a to včetně možností působení knihovny při začleňování sociálně vyloučených či exkluzí ohrožených obyvatel do života obce, se zvláštním zřetelem na ženy na mateřské dovolené. Práce se v menší míře dotýká rovněž vazeb komunitního rozvoje s problematikou ekologie a trvale udržitelného rozvoje společnosti. Součástí práce je také nepříliš rozsáhlý průzkum aspektů, které mohou ovlivňovat vznik a profilování komunitních knihoven. Průzkum proběhl formou dotazníkového šetření ve veřejných knihovnách Pardubického kraje Informace a znalosti získané studiem a přípravou teoretické části diplomové práce jsou využity při koncipování projektu „Mateřského a komunitního centra Kocourek Břez.