Úloha repetitívnych sekvencií v evolúcii pohlavných chromozómov rastlín - Čermák, Tomáš, 1983- (2007)
Repetitívne sekvencie sú významonou súčasťou genómov väčšiny živých organizmov. Dôležitú úlohu hrajú v evolúcii pohlavných chromozómov, ktoré sa štruktúrou a vývojovými procesmi často výrazne líšia od autozómov. Obzvlášť významne môžu ovplyvnňovať vývoj chromozómu Y, kde absencia rekombinácie umožňuje repetitívnym elememtom hromadiť sa. Cieľom tejto práce bolo izolovať a charakterizovať repetitívne sekvencie z modelového dvojdomého rastlinného druhu Silene latifolia so zameraním na repetície sústredené na pohlavných chromozómoch a hľadanie vzťahu medzi dynamikou a lokalizáciou týchto repetícií a evolučnými procesmi formujúcicmi pohlavné chromozómy. PCR amplifikáciou rôznych druhov repetícií a následným vyhľadávaním v plazmidovej genómovej knižnici boli izolované hlavné typy repetitívnych sekvencií S. latifolia a získané základné údaje o ich zastúpení v genóme tohto dvojdomého druhu. Počítačovou analýzou získaných sekvencií boli vybraní reprezentatívni zástupcovia každej skupiny repetíc.