Analýza dynamiky telomer in vivo - Havlíková, Pavlína (2007)
Náplní této diplomové práce byla analýza dynamiky telomer a telomerových asociací in vivo pomocí fluorescenční mikroskopie živých buněk. Byly zavedeny a rutinně odzkoušeny stabilní a přechodné transfekce buněk a jako modelový materiál bylo použito osm buněčných linií, které se lišily mj. způsobem udržování telomer. Do buněk byly stabilně nebo přechodně vneseny expresní vektory pro fluorescenčně značené telomer-vazebné proteiny TRF1 a TRF2. Za účelem podrobných analýz dynamiky telomer a telomerových asociací byly vybrány tyto dvě nejvhodnější kombinace buněčné linie, vektoru a typu transfekce: a) buněčná linie U-2 OS transfekovaná stabilně vektorem pro telomer-vazebný protein TRF1 značený GFP a b) buněčná linie SK-LU-1 transfekovaná přechodně vektorem pro telomer-vazebný protein TRF2 značený EYFP. Vizualizované telomery byly detailně studovány pomocí vysokorozlišovací fluorescenční mikroskopie živých buněk v čase a získaná obrazová data byla analyzována ve 2D i 3D prostoru pomocí modulů.