Detekce mutací v genu CYP2D6 cytochromu P450 - jejich vliv na metabolismus léčiv - Házová, Jana (2007)
Cytochrom P450 2D6 (CYP2D6)je enzym zodpovědný za metabolismus mnoha běžně užívaných léčiv jako jsou antidepresiva, neuroleptika, beta blokátory a antiarytmika. Individuální rozdíly v aktivitě CYP2D6 jsou primárně dány genetickým polymorfismem CYP2D6. V současnosti je známo více než 100 různých alel. Následky polymorfního metabolismu jsou zvýšené roziko nepříznivých reakcí nebo nedostatek terapeutické odpovědi. Cílem diplomové práce bylo u pacientů s depresivními a úzkostnými poruchami zavést DNA diagnostiku alel CYP2D6. Na základě genotypu byly přiřazeny předpokládané metabolické typy, které byly porovnány s výsledky dextrometorfanového testu.