Úloha vybraných transkripčních faktorů v myeloidní diferenciaci - Kuziaková, Kateřina (2007)
Transkripční faktory jsou jedním z hlavních regulátorů krvetvorby. Cílem této práce je sledovat význam vybraných transkripčních faktorů (PU.1, Fos, NFAT, NFkappaB) v průběhu myeloidní diferenciace na modelovém systému monoblastů BM2. Zjistili jsme, že po působení diferenciačních činidel (OA, TSA, TPA) dochází ke změnám v aktivitě těchto transkripčních faktorů. Dále jsme se soustředili na NFAT. NFAT nemá na morfologii buněk BM2 žádný vliv. Snížení aktivity NFAT se projevilo zvýšením proliferace. Po 4denním působení OA dochází u buněk BM2 ke zvýšení hladiny NFAT.