Molekulárně cytogenetická detekce chromozomálních abnormalit 1q21 u mnohočetného myelomu a jejich prognostický význam - Němec, Pavel (2007)
Mnohočetný myelom je zhoubné onemocnění způsobené maligní transformací B-lymfocytu, jeho klonální proliferací a akumulací z něj vzniklé populace plazmocytů (myelomových buněk) v kostní dřeni. Tyto myelomové buňky tvoří monoklonální imunoglobulin a další cytokiny, které způsobují velmi pestré a různě intenzivně vyjádřené příznaky nemoci. V České republice je incidence nemoci (tj. počet nově objevených případů v definované populaci sledované po určitou dobu) u mužů i žen 3,8/100000 obyvatel. Jde o onemocnění starších lidí, medián věku při stanovení diagnózy je 60 až 65 let. Méně než 2% všech pacientů je mladších než 40 let. Medián přežívání pacientů s mnohočetným myelomem (MM) se pohybuje kolem 3 až 4 let. Onemocnění představuje celkem zhruba 1% všech nádorů a tvoří asi 10% všech hematologických nádorových onemocnění (Adam et al., 2004).