Fenologická studie CHKO Moravský kras - Vymazalová, Marie, 1981- (2007)
Práce se zabývá zhodnocením časně a pozdně jarních fenologických projevů dřevin na 83 lokalitách rozmístěných ve třech hlavních krasových údolích Moravského krasu. Pozorování probíhalo v průběhu let 2004-2006. Po sestavení 6-ti členné fenologické stupnice dřevin Moravského krasu, každoročně vybraných dle hojného výskytu na lokalitách a souběžného fenologického vývoje, byla určena celková fenofáze lokalit. Následovalo srovnání fenofází dřevin v jednotlivých letech a jejich závislosti na teplotních sumách. Dalším bodem bylo sestavení jarních fenologických map jednotlivých údolí neparametrickými metodami - neuronové sítě a rozhodovací stromy. Přímá teplotní měření na některých lokalitách byla použita pro klimatickou charakteristiku lokalit a pro predikci teplot vzduchu na těchto lokalitách. Z predikovaných hodnot byly vypočteny teplotní sumy a byl určen jejich vztah k pozorovaným fenofázím. Vztahy mezi jarní fenologií a druhovým složením vegetačního krytu jsem hledala pomocí 50-ti fytocen.