Diverzita poloprirodzenej a prírode blízkej vegetácie v Podhradskej doline v Strážovských vrchoch - Smetana, Martin, 1983- (2007)
Na základe fytocenologického výskumu podávam charakteristiku poloprirodzenej a prírode blízkej vegetácie v Podhradskej doline v Strážovských vrchoch na západnom Slovensku. Zaznamenal som päť typov lesnej vegetácie: teplomilné submediteránne dúbravy, reliktné vápencové boriny, bučiny, dubohrabiny a podhorské lužné lesy. Dúbravy a boriny charakterizujem v rámci jednej skupiny, pretože sú si podobné druhovým zložením. Otázka pôvodnosti borín v území nie je vyjasnená. Nelesné typy vegetácie boli rozdelené do deväť skupín: vegetácia pramenísk a slatín, brehové porasty deväťsilov a vlhké lúky, potočná vegetácia s Veronica beccabunga, mezofilné lúky, pasienky, staršie úhory, širokolisté suché trávniky, ostrevkové trávniky, trávniky na plytkých pôdach a skalách. Detrendovaná korešpondenčná analýza ukázala hlavné gradienty v druhovom zložení vegetácie. Hlavné faktory ovplyvňujúce vegetáciu sú vlhkosť a živiny. Porovnával som tiež priemerné Ellenbergove indikačné hodnoty pre jednotlivé skupiny. .