Paleoekologická studie okolí Malého mechového jezírka na Rejvízu - Dudová, Lydie, 1982- (2007)
Diplomová práce přináší výsledky paleoekologické studie vrchoviště Rejvíz v Hrubém Jeseníku. Lokalita, považovaná ze jeden z nejlépe zachovaných vrchovištních blatkových borů v České republice, dosud nebyla zkoumána moderními paleoekologickými metodami. Byla provedena pylová analýza rašelinného sedimentu ze dvou profilů blízko Malého mechového jezírka. První profil z hloubky 0-520 cm zachycuje vývoj vrchoviště od období atlantika po současnost. Druhý profil z hloubky 625-643 cm, který zachycuje nejstarší vrstvy rašeliny s přechodem na jíl, pochází pravděpodobně z konce boreálního období. V pylovém diagramu je tedy zachyceno pět holocenních klimatických období - boreál (BO), atlantik (AT), subboreál (SB), starší subatlantik (SA 1) a mladší subatlantik (SA 2). Výsledky pylové analýzy byla také zpracována jednoduchými numerickými metodami (shluková a korelační analýza). Součástí diplomové práce je i několik fytocenologických snímků současné vegetace vrchoviště Rejvíz.