Variabilita velikosti genomu Eleocharis uniglumis subsp. sterneri - Kneřová, Jana (2007)
Abstrakt Eleocharis uniglumis náleží do čeledi Cyperaceae. Tato čeleď je specifická svou difúzní centromerou, díky níž dochází v jaderném genomu k fúzím a fragmentacím chromozomů, nebo-li k tzv. agmatoploidii. Eleocharis uniglumis subsp. uniglumis (2n=46) se svým areálem rozkládá v temperátní zóně Evropy, Asie a Severní Ameriky. Polyploid Eleocharis uniglumis subsp. sterneri se vyskytuje ve třech oblastech: (1) ostrovy Krk, Pag a přilehlé jaderské pobřeží Chorvatska; (2) Neziderské jezero v SV Rakousku, Z Maďarsko a JZ Slovensko; (3) ostrovy Öland a Gotland v Baltském moři. Oproti ostatním pěti taxonům agregátu Eleocharis palustris agg. byla u Eleocharis uniglumis subsp. sterneri zjištěna značná variabilita v počtu chromosomů (2n=70-88) i ve velikosti genomu. Variabilita velikosti genomu byla zkoumána průtokovou cytometrií s fluorescenčním barvivem DAPI.Byla zjišťována mezi jednotlivými arelami (bylo zkoumáno 5-6 populací v každé oblasti) mezi populacemi a uvnitř populací (15 - 25 ro.