Travinobylinná vegetace Jablunkovska - Cieslarová, Jaroslava, 1982- (2007)
V letech 2002-2006 bylo na Jablunkovsku (Slezské Beskydy, Jablunkovské mezihoří a východní část Moravskoslezských Beskyd) zapsáno 119 fytocenologických snímků. Snímky byly klasifikovány shlukovou analýzou a podrobeny nepřímé i přímé gradientové analýze. Wardovou metodou byly snímky rozděleny do šesti skupin: 1) vlhké louky se skřípinou lesní; 2) vlhké pcháčové a ostřicovomechové rašelinné louky; 3) podhorské kostřavovo-trojštětové louky a suché pastviny; 4) podhorské oligotrofní trávníky se smilkou; 5) přechodné mezofilní až vlhké louky; 6) mezofilní ovsíkové a kostřavové louky. Jednotlivé snímky byly expertním systémem přiřazeny k asociacím. Všech šest rozlišených vegetačních typů bylo porovnáno pomocí Ellenbergových indikačních hodnot. Hlavním gradientem ovlivňujícím druhové složení vegetace je dle výsledků detrendované korespondenční analýzy (DCA) vlhkost. Kanonická korespondenční analýza (CCA) ukázala signifikantní vliv nadmořské výšky.