Jednonukleotidové polymorfizmy genů imunitní odpovědi koně - Nečesánková, Michaela (2007)
Cílem diplomové práce bylo identifikovat jednonukleotidové polymorfizmy vybraných genů přirozené imunity koně a vypracovat metody jejich genotypizace s cílem využít je pro další práce jako markerů v asociačních studiích. Použitím specifických primerů bylo u genu IL- 1RA nalezeno 7 jednonukleotidových polymorfizmů, všechny v oblasti mezi 3. a 4. exonem. U genu TLR2 byla nalezena 3 polymorfní místa, všechna v exonu 3, v jednom případě se jednalo o nesynonymní substituci. U genu COX- 2 byly lokalizované 3 polymorfizmy nacházející se v intronu 5. MyD88 se nepodařilo amplifikovat, vzhledem k mezidruhovým rozdílům v sekvenci tohoto genu a primery navrženými podle sekvencí myši a člověka. U genu MD- 2 nebyla v analyzované části nalezena žádná polymorfní místa. Na základě zjištěných sekvencí, byly vypracovány metody genotypizace pomocí PCR-RFLP. Nalezené jednonukleotidové polymorfizmy mohou být dále využívány jako SNP markery pro asociační studie. Dosavadní analýzy neodhalily asociaci mez.