Sociologie Hegelovy filosofie státu - Vavřík, Michal, 1981- (2007)
Cílem této práce byla sociologická interpretace Hegelova pojetí státu, jak je zachyceno v Základech filosofie práva. Přitom je kladen důraz na sociologicky relevantní pojmy občanské společnosti, sociální stratifikace, veřejnosti a veřejného mínění. Zkoumány jsou možné souvislosti s organizací Hegelova filosofického systému i s dobovou sociální a politickou situací. Jako klíčové téma Hegelova myšlení o státu je identifikováno překonání sociální diferenciace společnosti prostřednictvím instituce státu a byrokratické správy. Součástí práce je přehled politického systému Hegelova rozumného státu, v němž je tento úkol možný. V závěru jsou navrženy koncepty inspirativní pro současnou debatu o státu.