Od potlačení k odpoutanosti proměny myšlení Norberta Eliase - Brotánková, Klára (2007)
Tato práce se zabývá vývojem v myšlení Norberta Eliase, zejména pokud jde o otázku vztahu jednotlivce a společnosti. Autorka nejprve představuje Eliasův spis Civilizační proces a následně analyzuje způsob, jakým se v něm uplatňuje koncepce civilizace jako potlačení pudové přirozenosti. Ztotožňuje se s názorem většiny sekundární literatury, že tato koncepce souvisí s vlivem Sigmuda Freuda a rovněž s teorií Thomase Hobbese o vzniku státu z přirozeného stavu války všech proti všem. V polemice s obvyklým pojetím Eliasova myšlení jako víceméně jednotného celku, ve kterém inspirace obou zmíněných autorů nikdy nepřestala hrát rozhodující roli, však upozorňuje na hlubší proměny v Eliasově díle. Na jedné straně zdůrazňuje napětí a problémy v Civilizačním procesu, pramenící z neujasněného přijímání negativního pojetí vztahu jednotlivce a společnosti jako represe, na druhé straně ukazuje, jak v dalších pracích, jako je Společnost individuí, především ale Zaujetí a odpoutanost, Elias dospívá k vědomé revizi své starší koncepce a oprošťuje se od jednostranného Freudova a Hobbesova vlivu, aniž by se musel zříci svého celoživotního přesvědčení o procesním charakteru civilizace a aniž by musel opustit výrazy jako „kontrola“ či „sebeomezení“, ve kterých kritika nesprávně viděla důkaz trvalého vlivu psychoanalýzy.