Život v české společnosti očima českých muslimek motivy konverze českých žen k islámu a strategie udržování nové náboženské identity - Krištoforyová, Jana (2007)
Cílem této kvalitativní studie je odhalení motivů konverze českých žen k islámu a identifikace strategií budování nové náboženské identity. Z perspektivy sociálního konstruktivismu je na proces budování nové identity po přijetí víry nahlíženo jako na vytváření nového souboru vědění o sobě samém. Analýza představuje procesy jako je sebe-poznání, nalézání struktur věrohodnosti, vytváření hranic a reflexivita a ilustruje jejich rozdílnou povahu a důležitost v životních příbězích informátorek. Práce mapuje kontext životních příběhů a hlavní motivy, které vedou české ženy ke konverzi k islámu. Citlivost vůči negativnímu obrazu islámu v médiích a vnímání rozporů mezi tímto obrazem a bezprostřední zkušeností s muslimy vedou tyto ženy ke snaze získat o islámu podrobnější informace. V islámu nalézají tyto ženy odpovědi na otázky ohledně smyslu života a o životním směru, kterým se mají dále ubírat. V závěru jsou představeny strategie založené na přístupu k vědění plynoucího z islámu a také je nastíněn možný vztah mezi přístupem k vědění a převažujícím motivem konverze.